![](/media/lib/160/n-model-s-690b2aa401b060c4bdf07e36869c3b02.jpg)
Tesla zaczęła przynosić zyski
10 maja 2013, 10:24Tesla Motors, producent sportowych samochodów elektrycznych, zaczął przynosić zyski. W pierwszym kwartale bieżącego roku dochód netto firmy wyniósł 11,2 miliona dolarów. Rok wcześniej firma zanotowała stratę w wysokości 89,9 milionów USD
![](/media/lib/172/n-latawce-4791472ce227c127d95ebe1d6e23345b.jpg)
Latawce monitorują Pekin
4 września 2013, 12:04Dwoje studentów postanowiło połączyć tradycję z nowoczesnością i umożliwić mieszkańcom Pekinu samodzielne monitorowanie stanu powietrza. Smog to poważny problem dla 20-milionowego miasta, tym bardziej, że brak jest oficjalnych bieżących informacji na jego temat.
![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Umiarkowane spożycie alkoholu wzmacnia układ odpornościowy
18 grudnia 2013, 10:36Umiarkowane spożycie alkoholu, np. 1 lampka wina dziennie, wzmacnia układ odpornościowy i może pomóc w zwalczaniu infekcji.
Nagroda za uratowanie zagrożonego walenia
19 marca 2014, 10:32Biuro Rybołówstwa Jeziora Poyang Hu oferuje nagrodę dla ludzi, którzy pomogą uratować bezpłetwe morświny z rzeki Jangcy (Neophocaena asiaeorientalis asiaeorientalis).
![](/media/lib/198/n-sloma-150893855dd393fb3f38d81226ba9b37.jpg)
Słodzik ze słomy
25 czerwca 2014, 13:35Naukowcy z Wiedeńskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowali metodę pozyskiwania erytrytu; wykorzystują do tego słomę pszeniczną oraz grzyby Trichoderma reesei. Erytryt, słodzik, który naturalnie występuje w wodorostach i porostach, jest używany w Azji, zyskuje też coraz większą popularność w USA i Europie.
![](/media/lib/107/n-muszka-owocowa-f6119525225907602dd4a8a850de420b.jpg)
Znaleziono twarde dowody na istnienie telegonii
2 października 2014, 06:37Udokumentowano nową formę niegenowego dziedziczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii (UNSW) wykazali, że u muszek owocowych potomstwo może przypominać pierwszego partnera matki.
![](/media/lib/182/n-orzeszki-ziemne-4d6c4837e526c4de3edd8c7f0765981e.jpg)
Ile alergenu wyzwoli reakcję u 10% najwrażliwszych?
12 stycznia 2015, 11:32Naukowcy zidentyfikowali stężenia pięciu częstych alergenów pokarmowych, które wywołują reakcję u 10% wrażliwych na nie osób. Dzięki temu ostrzeżenia dla alergików, w przypadku których nie ma obecnie regulacji, będzie można zamieszczać w sposób bardziej systematyczny.
![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Białko układu odpornościowego reguluje wrażliwość na gorycz
21 kwietnia 2015, 11:21Czynnik martwicy nowotworu (ang. tumor necrosis factor, TNF), wydzielane przez komórki układu odpornościowego białko z grupy cytokin, nie tylko indukuje stan zapalny, ale i pomaga regulować wrażliwość na gorycz.
![Szkoła](/media/lib/190/n-szkola-klasa-557ba69d7553d833cf0bd50410567612.jpg)
Ruszył pierwszy polski e-Uniwersytet
14 września 2015, 05:04Zapraszamy do Copernicus College – pierwszego polskiego e-Uniwersytetu!
![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
Neurony od uwagi
15 stycznia 2016, 07:24Naukowcy z Karolinska Institutet zidentyfikowali neurony nieodzowne dla procesów uwagi. Manipulując ich aktywnością, byli w stanie zwiększyć uwagę myszy.